Sortering af fisk med vugge

En vugge er groft sagt en ramme med en udskiftelig rist som har runde eller aflange huller.

De mindste fisk falder igennem hullerne og de største som bliver tilbage i vuggen vippes over i et andet hyttefad, bassin eller kar.

Med lidt øvelse kan man hurtigt sortere mange fisk.

Vuggerne er i dag erstattet af sorteringsmaskiner men bruges stadig til mindre mængder fisk.

Vuggerne til sortering af fisk var kendt allerede i starten af det 20. århundrede når vi snakker om de danske dambrug. Sandsynligvis endnu tidligere, men det har jeg ingen optegnelser på.

De blev fremstillet af dygtige håndværkere som for eksempel karetmageren på Sorgenfri Mølle. Det er mere end 100 år siden og de var så gode de blev solgt vidt og bredt. Dambrugerne lavede også selv deres egne vugger, tilpasset lige netop deres behov og indretninger.

I dag findes vuggerne i udgaver af kunststof.

Hvor man har intakte vugger af træ bruges disse stadigvæk til opgaver hvor det er uhensigtsmæssigt at sætte gang i en sortermaskine, og de fungerer fint.

I hvert fald vuggerne af kunststof kan stadig købes. Generelt må siges man i dag bruger sorteringsmaskiner for at lette arbejdet fordi man i dag arbejder med produktioner af ørreder som langt overstiger de mængder af fisk man førhen kunne producere på et dambrug.

 

Den nævnte, Sorgenfri Mølle, kan i øvrigt dateres tilbage til før år 1700; den gamle sokkel af kampesten eksistere stadigvæk. Bygningen ligger lige midt imellem Hvilested Dambrugs to fiskerier og tilhører i dag dambrugeren.

Herunder viser jeg lige et eksempel på et stort moderne sorteranlæg, som bruges på Kærhede Dambrug, hvormed man kan sorterer mange tons ørreder i timen; fiskene pumpes, med vand selvfølgelig, op i sorteranlægget og de kan sorteres i tre størrelser. Via rør ledes fiskene ud til de damme de skal være i.